Wat is 4G back-up?

Ondernemer geniet van redundant internet tijdens internetstoring

Written by Wim Vandijck

22/08/2020

Het internet is niet meer weg te denken binnen veel ondernemingen. Steeds meer taken of processen maken gebruik van een internetverbinding: cloud telefonie, boekhouding, project management, betalingen, het verwerken van bestellingen, en nog veel meer. Om dit allemaal soepel te laten verlopen, investeert u best in een betrouwbare zakelijke internetverbinding.

Helaas zijn internetstoringen niet volledig uit te sluiten. Soms is de reden eenvoudig te achterhalen, bijvoorbeeld wanneer bij graafwerken een kabel wordt beschadigd. Andere keren is de oorzaak niet voor de hand liggend, met een langdurige internetstoring tot gevolg. Voor veel ondernemers resulteert dit in een omzetverlies aangezien hun onderneming stil valt. Tot dat de verbinding is herstelt kunt u geen gebruik maken van cloud telefonie, kunnen bestellingen niet verwerkt worden, of kunnen klanten niet meer betalen in uw winkel.

4G back-up biedt een oplossing voor dit soort situaties. Geniet van een gegarandeerde verbinding, ook wanneer het netwerk uitvalt op de hoofdverbinding.

4G back-up uitgelegd

Wat is 4G back-up en hoe werkt het? Een 4G back-up internetverbinding (ook wel ‘internet back-up’) is een tweede internetverbinding die automatisch in werking treedt van zodra uw hoofdverbinding in storing gaat. Dit 4G-netwerk is hetzelfde netwerk als dat waar uw telefoon gebruik van maakt.

Het overschakelen naar deze redundante internetverbinding verloopt volledig automatisch, en met behoud van de bestaande IP-adressen. In principe merkt u hier niks van en kan het werk zonder onderbreken worden verdergezet.

Hoe werkt 4G back-up?

Een 4G back-up internetverbinding maakt gebruik van het mobiele internet en wordt geactiveerd op router niveau. De installatie en werking van een 4G back-up internetverbinding zien er meestal als volgt uit:

1. Uw internet service provider installeert een modem/router met een SIM-kaart in uw onderneming.
2. De hoofdverbinding is aangesloten op de 4G router
3. Indien er een storing optreedt op de hoofdverbinding, schakelt de router over op het 4G netwerk
4. Wanneer de storing is verholpen, schakelt de modem terug over op de hoofdverbinding

De werking van 4G back-up uitgelegd in een afbeeldingEen visuele representatie van de werking van 4G back-up. Bron: comwave

Wat zijn de voordelen van 4G back-up?

Het grootste voordeel is dat uw onderneming geen omzet mis loopt wanneer er een internetpanne optreedt op uw vaste internetaansluiting. 4G back-up heeft echter nog vele andere voordelen voor uw onderneming:

1. U bent altijd online binnen uw bedrijf
2. Hoge internetsnelheid, zelfs op het 4G-netwerk.
3. Snelle installatie. In tegenstelling tot de installatie van een tweede vaste internetverbinding als failover, is 4G back-up snel te installeren. Enkel de 4G-router moet geconfigureerd worden, een geen fysieke werken zijn vereist binnen uw bedrijf.
4. Uw telefooncentrale blijft operationeel tijdens een internetstoring. 4G-netwerken zijn krachtig genoeg om cloud-telefonie zoals VoIP te ondersteunen.

Waarom 4G back-up belangrijk is voor elke onderneming

Het belang van back-ups maken van data is al langere tijd algemeen bekend. Doordat toegang tot het internet tegenwoordig van vitaal belang is voor vele KMO’s, is een internet back-up van even groot belang geworden. Steeds meer toepassingen die kleine en middelgrote ondernemingen gebruiken worden in de cloud gehost.

Deze digitalisering heeft enorm veel voordelen, maar ook een pijnpunt met zich meegebracht. Het wegvallen van een werkende internetaansluiting staat gelijk aan het (gedeeltelijk) stilvallen van de zakelijke activiteiten, met een omzetverlies als gevolg.

Door het installeren van 4G back-up wordt de connectiviteit van de onderneming gegarandeerd. Het is als het ware een ‘verzekering’ die je afsluit voor je zakelijke internetaansluiting.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We zijn er om je te helpen!

Kantoor

Lindestraat 93
3545 Halen, België

Operationele Uren

Ma-Vr: 8u - 20u
Zat: 10u - 16u
Zon: Gesloten

Kantooruren

Ma-Vr: 9u - 17u
Zat: Gesloten
Zon: Gesloten

Bel ons